Zenei csemegék az év zenekarától a nagyszínházban

A Budapesti Fesztiválzenekar, amit 2022-ben több európai és amerikai ország együttesei közül az év zenekarának választott a közönség, Takács-Nagy Gábor vezényletével Haydn, Mozart, Spohr és Wieniawski műveivel lép fel a Filharmónia Magyarország Tisza bérletének harmadik hangversenyén, március 1-jén a Szegedi Nemzeti Színházban.
Hollósi Zsolt

2023. február 22. 14:00

Zenei csemegék az év
zenekarától a nagyszínházban

A Budapesti Fesztiválzenekart 2022-ben az év zenekarának választotta a közönség a rangos Gramophone magazin szavazásán, ahol olyan együttesekkel volt versenyben, mint a Bécsi Filharmonikusok, a Bajor Állami Zenekar vagy a Pittsburghi Szimfonikus Zenekar – olvasható a szegedi koncertet szervező Filharmónia Magyarország közleményében.

 

„Ritkán hatódtam meg annyira, mint amikor meghallottam, hogy abban a nagy versenyben, ahogy a közönség eldöntötte, hogy ki legyen az év zenekar, a Budapesti Fesztiválzenekar kapta a legtöbb szavazatot. Hálásan köszönjük mindenkinek! Nagy boldogsággal tölt el az, hogy ahogy mi szeretjük a közönséget, a közönség is szereti a zenekart. Mi azért zenélünk, hogy Budapestnek, egész Magyarországnak örömöt szerezzünk…” – mondta el Fischer Iván, a BFZ zeneigazgatója köszönőbeszédében.

 

A szegedi közönség március 1-jén Takács-Nagy Gábor karmester évek óta nagy sikerrel futó Haydn-Mozart sorozatát hallhatja, mely ezúttal ritkán játszott zeneszerzők műveivel egészül ki.

 

 Önmagában a darabok mindegyike kakukktojás, a koncerten azonban számos szállal köthetők egymáshoz: ilyen mindenekelőtt a szólisták kiemelt szerepe. A zeneszerzők közti legerősebb kapcsolat, hogy mind a négyen kiváló hangszeres művészek voltak. Több darabjukat saját maguknak írták, tökéletesen ismerték és a végletekig kihasználták hangszerük adottságait, sőt nekik köszönhetünk több technikai újítást is. Egy könnyed Mozart-divertimento után a lengyel hegedűvirtuóz, Wieniawski legjobban sikerült szerzeménye szólal meg, a 2. d-moll hegedűverseny. Ezt követően Spohr kettősversenyszerű egytételes darabja csendül fel. Végül Haydn sziporkázó szimfóniája zárja a műsort.

 

Takács-Nagy Gábor karmester a Szegedi Nemzeti Színházba is elhozza évek óta nagy sikerrel futó Haydn-Mozart sorozatát

 

Mindezt egy Haydn–Mozart specialista karmester irányításával és ajánlásával hallhatjuk. 

 

Takács-Nagy Gábor kiváló hegedűsből lett zseniális karmester, aki magával ragadó személyiségével, tudásával és egész jelenlétével mindig különleges atmoszférát teremt a koncertjein. 

 

2022-ben így nyilatkozott munkájáról: „A feladatom inkább az, hogy inspirációt adjak, egy hullámhosszra hangoljam a muzsikusokat, elérjem, hogy odaadják a lelküket a zenének. Ha azt látnák, hogy én nem adom fel az egómat, ők se dobják be magukat.” (papageno.hu).

Az est szólistái Kádár István és Gál-Tamási Mária hegedűművészek, illetve Liptai Gabriella csellóművész lesznek.

 

Április 23-án folytatódik a Tisza bérlet a Szegedi Szimfonikus Zenekar koncertjével Kovács Gergely zongoraművész közreműködésével és Vajda Gergely karmesterrel. További információk a www.filharmonia.hu weboldalon.